Näin sosiaaliturva on rakentanut Suomea

Kelalla on menossa kaksinkertainen juhlavuosi: Suomi täyttää 100 ja Kela 80 vuotta. Sen kunniaksi tutkijamme äänestivät, mitkä sosiaaliturvauudistukset ovat olleet Suomelle kaikkein merkittävimmät.

 

Tässä sarjassa esittelemme nämä 10 uudistusta ja pohdimme, miten ne ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan. Uusi blogi julkaistaan aina tiistaisin.

 

1. Uraauurtava ajatus: kaikilla on oikeus apuun

Vuoden 1922 köyhäinhoitolaki velvoitti kunnat auttamaan vaikeuksiin joutuneita. Siitä tuli pohja uudenlaiselle sosiaaliturvalle.

Lue lisää 

 

2. Kansaneläke nosti vanhukset köyhyydestä

Vuonna 1937 kansaneläkelaki toi kaikille suomalaisille oikeuden eläkkeeseen. Parikymmentä vuotta myöhemmin eläkkeitä korotettiin tuntuvasti. Ilman näitä uudistuksia Suomen vanhukset olisivat epätasa-arvoisempia, köyhempiä ja riippuvaisempia sukulaisten hyvästä tahdosta.

Lue lisää

 

3. Äitiysavustus toi äidit neuvoloihin

Nykypäivän Suomessa tuntuu itsestään selvältä, että odottava äiti käy neuvolassa. Vielä 80 vuotta sitten niin ei kuitenkaan ollut. Sitten keksittiin tehokas keino: äitiysavustus, jonka saaminen edellytti käyntiä lääkärillä tai kätilöllä.

Lue lisää

 

4. Tukea kaikille lapsiperheille

Sotien jälkeen Suomeen alkoi syntyä paljon lapsia. Eduskunta päätti yksimielisesti, että lapsiperheet tarvitsevat tukea. Vuodesta 1948 lähtien kaikki lapsiperheet ovat saaneet lapsilisää.

Lue lisää

 

 

 

4 ajatusta “Näin sosiaaliturva on rakentanut Suomea”:sta

  1. Ohhoh, onpas ideologista huttua.

    Entä ne sosiaaliturvan haitat, jotka on aiheuttaneet massatyöttömyyttä, kannustinloukkuja, yhteiskunnan kehityksen hidastumista ja yhteiskunnan köyhyyttä sen kautta?

    Verorahoilla pyörivä laitos voisi myös vähän kritisoida omaa toimintaansa, vaikka se tietenkin on kannustimia ajateltuna teille mahdotonta.

  2. Tyttömyysrahoista menee vero,vaikka laissa on sanottu ettei niistä mene,niin se on mennyt monet vuodet.

  3. Suuri ilo on auttaa veroilla heitä jotka tarvitsevat apua niin monista syistä. En jaksa keskittyä median nostamaan ja ylläpitämään sosiaalipummiuteen. Aina enemmänkin voisi olla mutta eikö ole onni osata iloita siittä mitä sinulla on nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *